Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2009 16:40 - Олигарси натискат Бойко за ОБЕЗЦЕНКА НА ЛЕВА
Автор: bluejaguar Категория: Политика   
Прочетен: 2891 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Група олигарси и милионери, които загубиха много пари на борсата, натискат Бойко Борисов за обезценка на лева.
От няколко месеца “експерти”, близки до обръча от фирми на ГЕРБ – така наречената Конфедерация на работодателите и индустриалците, на публични лекции и дискусии се обявяват за преминаване към еврото. Но се осъмняват дали курсът, при който левът е вързан към него е обективен. Не е ли надценен?
Според други десни на страната е необходим “контролиран дефицит”. Това означава бутане на валутния борд, въведен през 1997 г. от Стефан Софиянски. Благодарение на системата на фиксиран курс, наричана за краткост “борд”, България преодоля хиперинфлацията и успя да постигне забележителен икономически растеж между 1999 и 2008 г.
Едва ли е случайно в този смисъл и изявлението на признаващия, че не разбира от икономика Борисов, повторено няколко пъти, че ще маха веднага всички, назначени от Тройната коалиция. В това число влиза и шефът на БНБ Иван Искров. И то независимо, че той успя да направи нещо, което не бе по силите на европейските му колеги. Българската банкова система бе единствената, завършила миналата година на печалба и то от над милиард лева. Не бе позволено на нито една родна банка да фалира, независимо, че една много малка едва се крепи.
Кой губи от обезценка на лева?
На първо място това са пенсионерите и наемниците, чиито заплати фактически ще намалеят наполовина. Още повече – натискането на борда ще доведе и до непредвидими инфлационни процеси. Защото появата на думата дефицит, означава печатане на пари. А печатането на пари означава инфлация.
Така заплатите и пенсиите хем ще станат два пъти по-малки, хем допълнително ще се обезценят заради скоростно поскъпване на цените.
Кой печели от обезценка на лева?
Кредитните милионери, чиито заеми са в левове. Такива са много бизнесмени от областта на строителството и туризма, чийто балон бе пукнат от световната криза. При такива обстоятелства много пари ще си спестят и собственици на фирми с големи задължения към държавата, Булгаргаз и други институции, работещи в левове. Най-много ще заработят облигационерите на Кремиковци. Едва ли е случайно, че представителят на индийците, които още държат предприятието Александър Томов – Лупи твърдо обяви подкрепата си за Бойко Борисов и го нарече “голямата надежда на България".
Печелят също и недалновидните борсови играчи, които натрупаха големи загуби от увлечението си да се правят на уолстрийстски юпита. Такива в никакъв случай не липсват например в групата, изпратила за “експерт” на ГЕРБ Бисер Боев.
Засега само една партия категорично обяви позицията си, че преминаването от лев към евро ще се извърши по сегашния валутен курс. БСП е твърдо против обезценка на лева.
Неслучайно първото от основните послания в програмата на социалистите гласи: “Запазване на валутния борд до влизането на страната в Еврозоната при сегашния фиксиран курс”.
Не е маловажно да се припомни, че въпреки всичко, което се случва с катастрофалната световна криза, България приключва първото полугодие с излишък, по което е уникален случай в ЕС. Някои държави, сочени за пример от “експертите” на ГЕРБ до вчера – например Ирландия, очакват дефицит от -15%, а други като Литва спират от 1 юли изплащането на пенсии и заплати. Което означава, че умерената политика на премиера Станишев и финансиста му Орешарски очевидно е била добра за страната, а залитането в прекален либерализъм лесно би я тласнало към икономическа пропаст.


Строители - ГЕРБ

Спонсор номер едно на ГЕРБ бе Киро Киров, чиято снаха е на избираемо място в листите на партията. Въпреки многото приказки за проблеми във фирмата със съкращения и забавени заплати, след като спазари откуп за отвличането си, по врме на неотдавнашния софийски автосалон олигархът се сдоби с Кадилак за 200 бона. Спонсор номер 3 пък бе фирмата Галчев инженеринг, която бележи спад за миналата година от -17,56% според данните, които е предоставила на Капитал. Вероятно се нуждае от повече обществени поръчки. В сектора строителство е и Бул Лес Строй, която стана подизпълнител на втория метродиаметър в София, започнат от кмета преди да е довършена първата линия, закъсняваща с 2 години от пусковия си срок. Според в. Струма единият от собствениците е близък до фамилията на кмета.
Голям спонсор на ГЕРБ се оказа и Валентин Захариев чрез фирма, на която е управляващ. Човекът, който купи преди 10 години Кремиковци за 1 долар, след това получи държавна помощ за 400 млн., а накрая продаде предприятието за стотици милиони и Мургина му разсрочи данъците, също има проблеми. Неговият ОЦК, пак по данни, предоставени от комбината му за Капитал, има ужасяващ спад миналата година от -34,2%.
http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=10663&r=7915



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - аман от недоклатени))))
28.06.2009 16:43
само като вметка - всички, подчертавам всички, банки имат валутна клауза в договорите си, демек кредитните милионери в левове ще са двойно по-зле))))
айде стига с тия комунистически номера, че вече е смешно)))))
цитирай
2. анонимен - Поне си цитирай източника!
30.06.2009 11:28
Тъпата безплатна анонимка 19` всеки ден публикува тонове помия по Бойко, и дискретни похвали към великото правителство на Станишев. Явно си една от малкото които го взимат насериозно този `вестник`.

Аман от глупости!

цитирай
3. анонимен - Даа така е
10.07.2009 16:59
И Божков от тукашни страници призовава за обезценяване на лева и приемане на еврото.Трябва вече да се взимат автоматите.Аман от икономисти!
http://albosh.blog.bg/politika/2009/07/10/16-trudni-zavoia-pred-borisov-i-mnozinstvoto.361630
цитирай
4. анонимен - Тия трябва да са малоумни
24.07.2009 11:26
Ако искат да си навлекат народния гняв и да предизвикт огнени събития да го направят.Поне половината "класа"ще се измете от лицето на земята.
И може би за това никога няма да се оправим,защото не минахме през огъня.Колко държави минаха през това все се оправиха и то за кратък срок в исторически план.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bluejaguar
Категория: Други
Прочетен: 209203
Постинги: 37
Коментари: 31
Гласове: 124
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031